wtorek, 14 czerwca 2011

Kumquats

Przed przybyciem do Poludniowej Kalifornii, nigdy w zyciu nie jadlam tzw. kumquats. Do dzis nawet nie wiem, jak ta nazwe przetlumaczyc na jezyk polski - ktos moze wie? Kumquats oryginalnie pochodza z Azji Poludniowo-Wschodniej, z rejonu rozposcierajacego sie od poludniowych Chin do Malezji, i istnieje ich tylko piec gatunkow.

Kumquats to malutkie owoce, mniejsze od pileczki do golfa, cos jakby miniaturkowe pomarancze - maja podobna pomaranczowa skorke, podobny cytrusowy smak, i w srodku tez wygladaja podobnie.

Roznica jest jednak zasadnicza - kumquats mozna jesc w calosci, ze skorka i pestkami. Polykac czy przegryzac jako zdrowa przekaske, czy tez pokroic na male plasterki i dodac do salatki. Bez potrzeby obierania, kumquats nadaja sie do roznych dan i zastosowan.

Serdecznie zachecam do probowania: miniaturkowa pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz