poniedziałek, 6 czerwca 2011

Din Tai Fung

Azja slynie z wielu roznych rodzajow przepysznych pierogow. :Sa "dim sum", czyli rozne rodzaje smazonych i gotowanych na parze pierogow jedzonych rano, czy tez w godzinach poludniowych w weekendy. Sa "won ton" , ktore na ogol plywaja w przepysznych zupach. No i sa tez pierogi z Din Tai Fung.

Din Tai Fung to znana na Tajwanie restauracja, ktora slynie glownie ze swoich pierogow. Filie restauracji znajduja sie tez w innnych krajach Azji poludniowo-wschodniej, a poza Azja - dwie placowki znajduja sie w miescie Arcadia, na obrzezach Los Angeles. Co za szczescie!!! (Ok, przyznaje, ze wlasnie otworzono tez filie w Seattle, ale to zupelna nowosc.)

Pierogi w Din Tai Fung sa tez gotowane na parze, w specjalnych bambusowych pojemnikach, w ktorych kelnerzy przynosza je do stolika. Ale smak maja inny od dim sum, niepowtarzalny! Najlepsze sa tzw. "juicy pork dumplings"  - te pierogi naprawde sa soczyste! Ja sie je z mieszanka octu ryzowego i sosu sojowego i kawalkow imbiru. Najlepiej nakladac pierog na chinska lyzke, polewac sosem i jesc w calosci. Pierogi sa tak pelne soku, ze lepiej nie probowac ich przegryzac!



Pierogi na deser sa rownie pyszne. Slodkie taro jest delikatne w smaku i pelne slodyczy; czerwona fasola jest slodkawa i o unikalnym smaku; a czarny sezam przypomina karmel i czekolade. Pycha!



Seattle - pora swietowac!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz